Nahlédněte do světa kvalitních čajů – jak se v nich vyznat a jak je připravit?

Nahlédněte do světa kvalitních čajů – jak se v nich vyznat a jak je připravit?

Čaj. Voňavý a hřejivý nápoj z lístků čajovníku, který si dáváme na povzbuzení i uklidnění. Čajů však existuje nespočet druhů a variant, které se liší původem a způsobem zpracování. Každý z nich pak vyžaduje speciální přípravu. Jak to udělat, abyste čaj vybrali i uvařili správně a využili tak jeho blahodárné účinky?

Bílý čaj

Bílý čaj je velmi jemným druhem čaje, který má příjemně nasládlou chuť, světlou zlatavou barvu a obsahuje málo kofeinu. To proto, že se na rozdíl od ostatních druhů čaje nefermentuje, takže nepřichází o velké množství zdraví prospěšných antioxidantů.

Bílý čaj díky tomu prospívá srdci, zabraňuje předčasnému stárnutí, udržuje tělo v kondici a snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje také aminokyselinu L-Theanine, která je skvělou prevencí proti stresu a depresím.

Nejrozšířenějším čajem u nás je Bílá pivoňka.

Jak správně uvařit bílý čaj?

Bílé čaje se většinou zalévají vodou o teplotě 80 °C a luhují se 3-5 minut. Kvalitní bílý čaj můžete zalít i víckrát.

Zelený čaj

Zelených čajů je obrovské množství, které se liší původem, způsobem sběru i zpracováním. Zelené čaje se dnes běžně pěstují v Japonsku, Indii nebo Vietnamu. Jejich kolébkou je ale Čína, odkud se zelený čaj rozšířil do celého světa.

Také zelené čaje obsahují vitamíny a minerály, které prospívají našemu tělu. Mají větší množství povzbuzujícího kofeinu než bílé čaje. Na rozdíl od kávy se kofein z čaje uvolňuje do těla pomaleji, nástup jeho účinků je tedy pozvolnější, ale vydrží déle.

Mezi nejznámější zelené čaje patří čaje zvané Dračí studna, Gunpowder nebo Tuareg. Tuareg se míchá s marockou mátou a je tradičním nápojem Maroka, kde se podává silně slazený. Lidé ho v takovém provedení pijí namísto kávy a v horkých dnech skvěle zchladí organismus. Typicky japonskými čaji je Sencha nebo Genmaicha. Genmaicha je charakteristická svou výraznou chutí pražené rýže.

Jak správně uvařit zelený čaj?

Teplota vody a doba luhování se liší s každým druhem zeleného čaje, nejběžněji se zalévají v rozmezí 60–80 °C a nechávají se luhovat přibližně 3-5 minut. Kvalitní zelený čaj lze zalít i vícekrát, nejlepší však bývá nálev druhý.

Polozelený čaj

Polozelené čaje, kterým se také říká oolong čaje, pochází z Číny. Je to takový mezistupeň mezi jemnějšími zelenými čaji a výraznými čaji černými. Oolong čaje se od sebe liší procesem oxidace, která ovlivňuje mnohé jejich vlastnosti. Kromě čistého oolong čaje jsou k dostání i oolongy s různými příchutěmi, například broskvových či pomerančových květů, s mléčným nádechem a mnohé další. Oolong čaje mají výbornou nasládlou a jemnou chuť, pomáhají při redukci hmotnosti, protože urychlují metabolismus.

Mezi nejoblíbenější polozelené čaje patří Vodní víla, Železná bohyně nebo mléčný oolong.

Jak správně uvařit polozelený čaj oolong?

Čaje oolong se zalévají vodou o teplotě 60–70 °C a luhují se maximálně dvě minuty. Vše závisí na druhu oolong čaje. Kvalitní polozelený čaj lze zalít i vícekrát, přičemž se prodlužuje doba luhování s každým nálevem o 15–20 sekund.

Černý čaj

Černý čaj je nejrozšířenější v celé Evropě. Od ostatních se liší především tmavými lístky, které své barvy dostály úplnou fermentací. V Číně je známý spíše jako čaj červený, což vystihuje barvu jeho výluhu. Černý čaj obsahuje nejvíc kofeinu ze všech čajů, takže je skvělým životabudičem i v náročných dnech.

Na rozdíl od zelených a bílých čajů, které mají chuť velice jemnou, má černý čaj intenzivní a silnou chuť, takže je ideální i pro ty, kteří s pitím čaje nemají tolik zkušeností. Má příznivé účinky především na střeva a žaludek a při pravidelném popíjení snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Mezi nejznámější černé čaje patří například Ceylon, Darjeeling, Earl Grey, turecký čaj Rize nebo Lapsang. Lapsang je charakteristický svou silnou kouřovou chutí s nádechem borového dřeva.

Rize čaj je specifický svou mírně nahořklou chutí. Pro jeho tradiční přípravu se používá speciální čajová souprava, avšak pokud tuto soupravu nevlastníte, tak to nevadí. Lístky čaje se nejdříve lehce opraží v hrnci a až se teplem krásně rozvoní přileje se vlažná voda. Nechá se 5–10 minut povařit a následně se slévá.

Jak správně uvařit černý čaj? 

Všeobecně se černé čaje zalévají vodou o teplotě 100 °C a nechávají se luhovat 5–10 minut, dle druhu čaje.

Gallet tip: Pro přípravu čajů se bude hodit varná konvice Gallet Livarot, která vám pomůže ohlídat správnou teplotu vody. Stačí nastavit ohřev na tu správnou teplotu podle druhu čaje.